Laat taal ontwikkelen // Gestalt taalontwikkeling // Een minder bekende weg naar taal

foto's gebruiken bij gestalt taalverwerkers

vraag hieronder je gratis download aan!

Foto's voor taal...

Weet je dat foto’s een prachtige en krachtige tool zijn om de taalontwikkeling te boosten? 

Dit geldt nog meer voor kinderen die niet spreken of zich moeilijk kunnen uitdrukken…Maar ook als je een gestalt taalverwerker bent! Lees meer wat foto’s kunnen betekenen!

 

Scroll verder en vraag 

je download aan!

FOTO’S HEBBEN EEN PERSOONLIJKE BETEKENIS

Kinderen vangen taal op tijdens de ervaringen die ze meemaken en wat erbij beleefd wordt. Betekenis van taal is gekoppeld aan het gevoel bij deze gebeurtenis.

Een ervaring is vluchtig, en kinderen hebben nog niet voldoende eigen spraak en taal om erover te vertellen, of we begrijpen hun taal niet.
Foto’s maken deze ervaringen concreter en tastbaarder. Ze geven kansen en mogelijkheden om er achteraf iets over te vertellen of om het met iemand te delen. 

FOTO’S KAN JE DELEN
Samen foto’s maken of kijken, dat is een stukje samen beleven. Zo kunnen ze delen met anderen wat voor hen betekenis heeft. En waar ze nog geen verwijzende woorden voor hebben!
Details kunnen ook erg belangrijk zijn; door zelf de mogelijkheid te hebben om foto’s te nemen naar keuze, geven ze ons een kijkje in hun belevingswereld. Wieltjes, cijfers, veertjes, steentjes, auto’s, … of bepaalde stukken uit liedjes of filmpjes, het kan allemaal!

FOTO’S ZIJN GOED VOOR DE SOCIAAL EMOTIONELE ONTWIKKELING
Foto’s kijken van favoriete mensen, voorwerpen, speelgoedjes, gebeurtenissen, … kan heel regulerend werken. Foto’s maken van hun eigen creaties geeft erkenning aan hen als persoon.
Bovendien zorgen foto’s voor plezierige betekenisvolle sociale interacties die nodig zijn voor de taalontwikkeling, Dat smeedt banden!

MET FOTO’S KAN JE COMMUNICEREN!
Foto’s zijn visueel, concreet en tastbaar. Let wel op: het zijn alleen foto’s van hun eigen beleefde ervaringen die een verschil maken voor gestalt taalverwerkers. Wij kunnen taal geven die bij hun specifieke persoonlijke ervaring hoort en ook aansluit bij hun taalniveau. 

Maar kids kunnen met de foto’s ook zélf initiatief nemen om iets te communiceren. Een interactie starten, een voorkeur uiten, om herhaling vragen, je uitnodigen mee te doen, plezier delen… 

Het is onze taak om te luisteren!

Ga je mee aan de slag?

Vul je gegevens in
en ontvang jouw gratis download boordevol tips!